Sunday, December 31, 2006

KUIH BAKAR BERLAUK

BAHAN-BAHAN

1helai daun pandan

70g tepung gandum

190ml santan dari ½ biji kelapa

1 ½ biji telur

garam

20g minyak sapi

2camt rata rempah korma/kari daging

sehiris halia

sehiris lengkuas

1ulas bawang merah

1ulas bawang putih

½ batang serai-hiris bulat

1 tangkai daun bawang-mayang halus

1 tangkai daun sup-mayang halus

1 biji cili merah-cincang

sedikit bawang goring-5 ulas bawang merah dimayang digoreng

50g daging/ayam-dicincang

CARA

  1. Ramas telur dan daun pandan,masukkan santan dan garam.Tapis dan masukkan adunan ke dalam tepung dan jadikan bancuhan batter.Rehatkan seketika.
  2. Kisarkan halia,lengkuas,bawang merah,bawang putih dan serai.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.Masukkan pes kari/kurma.
  4. Apabila rempah agak masak,masukkan daging cincang dan sesuaikan rasa.Kemudian angkat.
  5. Tumiskan daun bawang,daun sup dan cili merah dengan minyak sapi.Ketepikan untuk hiasan.
  6. Panaskan petintin yang telah dilenser. Masukkan batter ke dalam petintin, masukkan inti yang telah dimasak.
  7. Bakar dalam oven pada suhu 180 c
  8. Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan dan bahan goreng.

KUIH CARA MANIS

BAHAN-BAHAN

100g tepung gandum

200ml susu/santan + jus daun pandan yang pekar

1biji telur

garam

INTI:

2camb gula pasir

CARA

  1. Sediakan batter dengan menggunakan telur,santan/susu,garam dan jus pandan.
  2. Rehatkan sebentar.
  3. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan batter dalam acuan biarkan sekejap.
  4. Masukkan inti-1/2 camt gula pasir di tengah kuih cara dan tutupkan acuan.
  5. Angkat bila masak.

KUIH CARA BERLAUK

BAHAN-BAHAN

100g tepug gandum

200ml susu/santan + pewarna kuning

1biji telur

garam

INTI:

50g udang hidup/daging cincang

1ulas bawang merah

½ ulas bawang putih

1camt rempah kari daging-jadikan pes

sehiris halia

1camb minyak

HIASAN:

½ cili masak-dadu halus

1helai daun bawang-mayang halus

CARA

  1. Sediakan batter dengan mengadun telur,santan./susu,pewarna kuning dan garam.
  2. Rehatkan sebentar.
  3. Panaskan minyak,tumis bawang merah+bawang putih serta masukkan rempah kari,kacau hingga garing.
  4. Masukkan daging,garam,gula,sesuaikan rasa.Masak hingga kering dan angkat.
  5. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan batter dalam acuan.
  6. Masukkan inti dan hiasan di atasnya.
  7. Angkat apabila masak.

KUIH DADAR MANIS

BAHAN-BAHAN

125g tepung gandum

220ml air + 1cams jus daun pandan yg pekat

1 biji telur

sedikit garam

sedikit pewarna hijau

1camb minyak utk menggoreng

INTI KELAPA:

¼ biji kelapa parut putih

½ keping gula melaka-dicincang

½camt tepung kanji+1camt air

secubit garam

1camb gula pasir

1helai daun pandan

CARA

  1. Cairkan gula melaka&gula pasir.Masukkan garam,kelapa dan daun pandan.
  2. Masak seketika,masukkan bancuhan tepung kanji dan masak lagi sehingga kering.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam pinggan.
  4. Sediakan batter dengan mengadun telur,air,garam dan jus pandan.
  5. Rehatkan sebentar.
  6. Panaskan kuali leper atas dapur lenserkan minyak,masukkan ¾ batter ke dalam kuali leper.Angkat kuali dan pusingkan supaya batter sama rata.
  7. Biarkan masak sehingga lekang dan sedikit kekunigan di bahagian bawahnya.
  8. Angkat dan letakkan dadar di atas dulang.
  9. Letakkan inti di tengah dadar secara memanjang,lipat sedikit pada kedua belah tepinya dan gulung dengan kemas
  10. Hidangkan.

KUIH LAPIS

BAHAN-BAHAN

85g tepung beras kering

25g tepung sagu ubi

135ml santan}

270ml santan kemancar }drpd ½ biji kelapa

110g gula pasir

1 helai daun pandan

garam

pewarna merah

esen ros/pandan-jika perlu

gunakan loyang 17 ½ cmx17 ½ cm

CARA

  1. Bancuhkan kedua-kedua tepung dgn santan pekat
  2. Masukkan sirap kacau hingga sebati
  3. Tapis dengan kain maslin.
  4. Bagi adunan kepada dua bahagian,merah dan putih

  1. Panaskan loyang didalam pengukus & masukkan sesenduk adunan putih ke dalam loyang.
  2. Apabila masuk pula adunan merah hingga masak.
  3. Ulang hingga habis.
  4. Lapis yg akhir hendaklah berwarna merah samara yg lebih tua daripada lapisan merah samara yg lain.
  5. Bila masak biarkn betul2 sejuk sebelum dipotong.

KUIH LAPIS NYONYA

BAHAN-BAHAN

100 g tepung beras

100 g tepung sagu

200 g gula pasir

360 ml santan pekat }

250 ml santan cair } dari 1 biji kelapa

pewarna hijau

pewarna kuning

CARA

  1. Menyediakan batter:

a) Ayak semua tepung. Larutkan gula ke dalam santan cair dengan memanaskannya suam-suam.

b) Buat lubang di tengah tepung dan masukkan cecair gula sedikit demi sedikit kemudian masukkan kesemua santan segar.

  1. Menyediakan kuih lapis:

a) Bahagikan batter kepada 3 bahagian.

b) Bahagian pertama warnakan kuning, bahagian kedua warnakan hijau dan bahagian ketiga biarkan putih.

  1. Mengukus kuih

a) Panaskan loyang di dalam pengukus yang telah mendidih airnya.

b) Masukkan 3 camca besar lapisan putih dan kukus sehingga masak.

c) Masukkan 3 camca besar lapisan kuning dan kukus lagi.

d) Masukkan 3 camca besar lapisan hijau hingga masak, lakukan seterusnya sehingga ke semua batter habis.

  1. Menghidang

a) Hidangkan di atas pinggan bulat berlapiskan daun pisang.

KUIH KASUI

BAHAN-BAHAN

120 g tepung gandum

140 ml sirap ( daripada 150g gula melaka + 20 g gula pasir + 2 camca besar air dan 1 helai daun pandan )

140 ml air sejuk

140 ml air panas

¼ camca teh kapur sirih bancuh dengan 3 camca sedang air

4 camca besar kelapa parut putih gaul dengan sedikit garam halus

CARA

  1. Panaskan pengukus. Buat sirap dan tapis
  2. Bancung tepung dengan air sejuk, sirap dan kacau rata. Masukkan air panas dan air kapur. Jika bergentel tapiskan.
  3. Panaskan loyang dalam pengukus.
  4. Masukkan adunan dan kukus sehingga masak.
  5. Biar betul-betul sejuk barulah dipotong
  6. Tabur kelapa dan hidangkan

KOLEH KACANG


BAHAN-BAHAN

¼ cawan tepung kacang hijau.

¾ - 1 bji kelapa parut – dapatkan 125 ml pati dan 375 ml kemancar

60 g gula melaka }

30 g gula pasir } dimasak menjadi sirap

1 helai daun pandan}

125 ml air

sedikit garam

sedikit daun pisang – alas piring

Tahi minyak - hiasan

125 ml santan pekat

½ biji kuning telur – pukul rata

pewarna kuning - jika suka

CARA

  1. Sediakan tahi minyak

a) Pukul telur sedikit, masukkan pati santan, jerang dan masak di atas api sederhana kuat. Kacau sekali sekala hingga pekat dan bergentel dan keluarkan minyaknya.

b) Angkat dan asingkan tahi minyak dari minyaknya. Minyaknya digunakan untuk sapru di atas koleh.

  1. Masakkan sirap gula melaka hingga pekat sedikit. Angkat dan tapis dengan kain maslin.
  2. Bancuh tepung kacang dengan santan kemancar dan bubuh secubit garam.
  3. Masukkan sirap gula melaka dan kacau rata.
  4. Jerang dan masak adunan koleh dalam periuk tebal. Sentiasa kacau hingga pekat.
  5. Angkat dan tuangkan di dalam piring yang beralas daun pisang. Ratakan permukaannya dengan daun pisang atau belakang camca besar yang dicelup dalam minyak.
  6. Taburkan tahi minyak di atas kuih koleh.

LEPAT UBI


BAHAN-BAHAN

1 buku ubi kayu sederhana – parut dan perah, buang airnya.

60 g gula pasir

30 g hula melaka

3 camca besar kelapa parut putih

sedikit garam

8 helai daun pisang berukuran 17.5 cm x 12.5 cm

CARA

  1. Jerang air pengukus.
  2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk adunan dan sebatikan.
  3. Ratakan memanjang, 1 camca besar adunan ubi atas daun pisang.
  4. Lipat seperti lepat pisang,
  5. Kukus selama 15 – 20 minit
  6. Sejuk dan hidangkan.

KUIH BAKAR

BAHAN-BAHAN

3 biji telur

100 g gula pasir

15 g mentega cair

santan pekat – 100 ml } campur 2 cawan

100 ml air }

pewarna hijau – 3 titik

2 titik perasa pandan

secubit garam

1 camca besar bijan

Persediaan awal:

Gris acuan tembaga dengan minyak, alas dengan kertas minyak, ayak tepung, ketuhar dipanas dan acuan dipanaskan. Goreng tanpa minyak bijan.

CARA

  1. Kacau telur dengan gula dan enjut hingga kembang. Masukkan tepung gandum, kacau rata.
  2. Masukkan mentega cair, garam, perasa, pewarna dan santan. Tapiskan adunan, baru dituang ke dalam acuan adunan. Bakar di dalam ketuhar bersuhu sederhana iaitu 160 C selama 45 minit.
  3. Kecilkan suhu ketuhar, masak lagi 15 minit.
  4. Keluarkan acuan dari ketuhar dan sejukkan acuan.
  5. Potong dan hidangkan.

NAGASARI


BAHAN-BAHAN

500 ml santan

60 g tepung beras

5 biji pisang raja

1 camca teh gula pasir

CARA

  1. Tepung beras dibancuh dengan santan. Bubuh sedikit garam dan kacau seperti som-som di atas api perlahan.
  2. Daun pisang dilayur.
  3. Masukkan 1 camca teh adunan som-som dalam daun pisang dan sedikit gula serta pisang. Tutup lagi dengna som-som dan bungkus.
  4. Kukus hingga pisang masak.
  5. Lap bungkusandaun pisang dan hidang.

KUIH BAKAR PISANG


BAHAN-BAHAN

500 g pisang – buang kulit dan lecek

105 g gula pasir

300 ml santan daripada ½ biji kelapa

1 camca teh rata garam

110 g tepung gandum

CARA

  1. Gaulkan pisang lecek dengan gula.
  2. Masukkan tepung dan kacau rata.
  3. Masukkan garam dan santan, kacau sebati dan gaul rata.
  4. Linsirkan acuan dan bakar sehingga masak.

PUTERI DUA SEBILIK

BAHAN-BAHAN

Doh:

150 g tepung pulut

100 ml air

8 helai daun pisang

Inti:

¼ kelapa parut putih

½ keping gula melaka

1 camca besar gula pasir

2 camca besar air

½ camca teh tepung gandum

1 helai daun pandan

Batter:

60 g tepung beras

500 ml santan – ½ biji kelapa

sedikit garam

1 helai daun pandan

CARA

  1. Cairkan gula dan gula melaka yang diracik dengan 2 camca besar air dalam periuk.
  2. Masukkan kelapa dan daun pandan.
  3. Masukkan tepung jagung dan angkat.
  4. Campurkan air ke dalam tepung pulut dan gaul sehingga dapat doh yang lembut.
  5. Bahagikan kepada 16 bahagian.
  6. Ambil satu bahagian doh, golekkan doh membulat, buat lubang pada doh dan masukkan inti. Tutup inti dan golek semula untuk membentuk bulat. Ulangi sehingga habis.
  7. Tepung beras dibancuh dengan santan dan ditapis. Bubuh sedikit garam dan kacau seperti som-som hingga pekat.
  8. Layurkan daun pisang dan lapkan.
  9. Masukkan 1 camca besar adunan som-som di atas daun pisang dan kemudian letakkan 2 doh berinti. Ambil 1 camca teh som-som, tutupkan bahagian doh yang kelihatan dan bungkus dengna daun pisang itu.
  10. Kukus hingga masak antara 20 – 30 minit di atas api yang sederhana.
  11. Lap bungkusan daun pisang dan hidangkan.

KACAU KELEDEK

BAHAN-BAHAN

300 g keledek kuning – dikupas dan dihiris bulat, kukus dan lecek

2 biji telur ayam kecil

140 g gula pasir

2 helai daun pandan

¾ biji kelapa parut putih – perah 350 ml santan

30 g tepung pulut kering – jika perlu

esen kuning

sedikit air mawar

CARA

  1. Sedaikan keledek.
  2. Masukkan telur, gula pasir dan daun pandan ke dalam mangkuk adunan dan kacau dengansenduk kayu hingga gula larut.
  3. Masukkan pati santan sedikit demi sedikit dan tapis.
  4. Bancuhkan campuran santan sedikit demi sedikit dan tapis.
  5. Bancuhkan campuran santan bersama keledek hingga rata, tapiskan dengan penapis kasar jika perlu.
  6. Masukkan tepung pulut dan sedikit pewarna kuning
  7. Kacau sentiasa di atas api yang sederhana hingga cukup masak dan pekat. Bubuh air mawar, angkat dan hidangkan.

Cara Menghidang:

  1. Tekan hingga padat ke dalam loyang. Potong megikut suka dan hidang di atas piring.
  2. Ratakan sehingga 1 ½ tebal di atas piring leper dan sepit permukaannya. Carik-carikan dengan garpu di permukaannya atau paipkan menggunakan piping beg ke dalam mangkuk kertas kecil.

ONDEH-ONDEH KELEDEK


BAHAN-BAHAN

1 buku keledek saiz sederhana – rebus sehingga empuk.

30 g tepung ubi

30 g tepung gandum

1 -2 camca besar air pandan pekat

¼ kepng gula melaka – dicincang

½ camca besar gulapasir

3 camca besar kelapa parut – dibuang kulit arinya

sedikit garam

8 helai daun pisang bersaiz 3 inci x 5 inci untuk dibuat kelongsong

CARA

  1. Sediakan keledek. Berus keledek, rebus dengan kulitnya sehingga masak.
  2. Cincangkan gula melaka dan campurkan rata-rata dengan gula pasir untuk dijadikan inti.
  3. Campur dan gaulkan sedikit garam dengan kelapa parut putih rata-rata.
  4. Buangkan kulit keledek da lecekkan keledek dalam mangkuk adunan.
  5. Campukan tepung dan air pandan pada keledek yang dilecek. Gaul rata supaya menjadi doh yang kental.
  6. Sediakan air untk merebus dalam periuk. Masak air anggaran ½ periuk.
  7. Gelekkan doh di atas papan canai hingga menjadi sosej panjang dengan diameter ½ inci dan kerat menjadi keratan kecil sama besar.
  8. Bentukkan tiap-tiap sekeping menjadi bulat kemudian ratakannya sedikit dan masukkan adunan gula melaka ke dalamnya, bungkus gula dan golekkannya supaya menjadi bulat semula. Buat seperti ini sehingga habis semua doh.
  9. Masukkan dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan air.
  10. Toskan dengan senduk berlubang dan golekkan ke dalam kelapa yang bergaram.
  11. Hidangkannya dalam kelongsong atau bakul daun pisang.

KUIH KERIA PEDAS


BAHAN-BAHAN

140 g keledek parut

secubit serbuk penaik

30 g tepung gandum

20 ml air

30 g kelapa parut

Bahan untuk digiling:

15 g udang kering – direndam

2 ulas bawang merah

½ ulas bawang putih

2 biji cili merah – dibuang bijinya

sehiris lengkuas

sebatang serai

¼ camca teh rata kunyit

CARA

  1. Gaul semua bahan dengan rata melainkan tepung dan srbuk penaik
  2. Masak di atas api sederhana hingga menjadi kental
  3. Uli bahan tersebut dengan tepung dan serbuk penaik sehingga licin dan tidak lekit. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Torak setebal 1 ½ cm dan terap dengan penerap donut.
  5. Bila minyak panas, goreng dengan api sederhana sehingga masak
  6. Tos dan hidangkan.

KUIH KERIA


BAHAN-BAHAN

1 buku keledek sederhana – rebus }

30 g tepung ubu } untuk doh kental

30 g tepung gandum – diayak

1 camca besar air jika perlu

60 g gula pasir

½ kuali minyak untuk menggoreng

CARA

  1. Berus dan bersihkan keledek. Rebus tanpa dibuang kulitnya hingga masak dan empukk.
  2. Buangkan kulit keledek dan lecekkan keledek di dalam mangkuk adunan.
  3. Masukkan tepung dan gaulkan. Tambahkan air jika perlu dan ulikan lagi menjadi doh yang kental.
  4. Gulungkan doh di atas papan canai seupaya menjadi sosej panjang dengan diameter berukuran 2.5 cm dan bahagikan kepada 8 bahagian yang sama besar.
  5. bentukkan tiap-tiap satu bahagian menjadi bulat dan ratakan sedikit. Buatkan lubang di tengah bahagian yang rata dengan hujung jari atau hujung senduk kayu. Kemaskan semula bentuknya.
  6. Ulangi proses yang sama pada bahagian doh selebihnya.
  7. Panaskan minyak anggaran ½ kuali. Sediakan bekas pengetus yang beralas kertas penyerap minyak.
  8. Goreng kuih sehingga kuning dan angkat ke dalam pengetus.
  9. Tapiskan minyak daripada kuali ke dalam periuk.
  10. Gunakan kuali untuk menyediakan gula saduran. Bubuh gula dan air. Masak air gula sehingga betul-betul pekat.
  11. Masukkan kuih ke dalamnya dan gaulkan rata-rata di dalam air gula pekat itu.
  12. Kecilkan api dan terus mengacaunya sehingga air gula berhablur.
  13. Keluarkan dari kuali, sejukkan dan hidangkan dalam pinggan.

KACAU LABU


BAHAN-BAHAN

250 g labu – potong kecil

½ biji kelapa

parut putih – perahkan santan 250ml – 300 ml

125 g gula pasir

2 helai daun pandan

1 camca sedang rata tepung pulut

1 ½ biji telur

CARA

  1. Kisar labu dengan santan
  2. Ramas gula dengan telur serta daun pandan
  3. Masukkan ramuan yang dikisar, campur hingga sebati
  4. Kacau di atas api perlahan hingga cukup pekat.
  5. Angkat dan hidangkan.

CUCUR BADAK


BAHAN-BAHAN

1 biji keledek putih sederhana besar

30 g tepung gandum } diayak

30 g tepung ubi } diayak

¼ camca the garam

minyak untuk menggoreng

Inti:

75 g udang basah

30 g udang kering

2 camca besar kelapa parut putih

2 ulas bawang merah

1 hiris halia

½ biji cili merah

2 biji cili kering } goreng

1 potong kunyit basah } tanpa

½ camca the jintan manis } minyak

½ camca the garam

1 camca the dula

2 camca sedang minyak

2 batang serai

CARA

  1. Siapkan keledek. Bersihkan keledek ( tidak perlu membuang kulitnya ) dan rebus hingga empuk. Bila sudah empuk, tos dan biarkan sejuk.
  2. Siapkan rempah-rempahnya:

a) Goreng cili kering, kunyit dan jintan. Tumbuk rempah yang digoreng sehingga halus.

b) Bersihkan bawang dan serai dan hiris dan ditumbuk lumat. Mayang cili merah

  1. Sediakan bahan intinya. Bersihkan udang, buang kulitnya dan potong dadu. Tinggalkan sebanyak 8 sekor udang ( jangan buang kulitnya ) untuk hiasan. Untuk udang kering, bersihkan dan rendam, dan toskan airnya kemudiah tumbuk sampai halus.
  2. Masakkan intinya:

a) Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan pes rempah yang ditumbuk. Goring hingga berbau. Kemudian masukkan udang, kelapa parut, seraidan bawang yang telah dimayang.

b) Masukkan garam secukup rasa dan goreng sehingga intinya hampir kering. Sejukkan ke dalam pinggan.

  1. Sediakan doh untuk kulit cucur badak.

a) Buangkan kulit dan lecek keledek. Masukkan tepung yang telah diayak dan garam.

b) Uli adunan itu supaya doh sebati dan pejal. Canai doh dan bentukkan doh seperti sosej dan bahaikan kepada 8 bahagian yang sama besar.

c) Canaikan tiap-tiap satu seupaya menjadi bulat dan pipihkan di tengah doh hingga menjadi bentuk sebuah mangkuk. Isikan inti kelapa ke dalam doh ini dan tutup dengan cermat.

  1. Bentukkan kuih itu dari sebelah atas mangkuk dan hiaskan atasnya dengan udang.
  2. Goreng dengan minyak panas sehingga kuning.
  3. Toskan sebelum dihidang dengan pinggan bujur. Hiaskan dengan cili gulung.

TALAM UBI


BAHAN-BAHAN

150 g ubi parut dan perah

50 g gula melaka }dijadikan air gula

25 g gula pasir }dengan 30 ml air

30 ml air

30 ml santan cair

½ camca besar sagu dari ubi diparut

Lapisan atas:

125 ml santan pekat

30 g tepung gandum

½ camca teh garam

CARA

  1. Panaskan pengukus
  2. Masak air dengan air gula dan santan cair serta 1 camca besar sagu dari ubi yang diperahkan.
  3. Masukkan adunan ubi ke dalam loyang anggaran ¼ inci tebalnya dan kukus sehingga masak.
  4. Buat lapisan atas, bancuhkan santan dengan tepung gandum serta garam. Tekapkan atas ubi yang telah masak dengan kain maslin, tuangkan adunan santan tadi anggaran ½ inci tebal, kukus hingga masak.
  5. Angkat dan sejukkan. Potong betul wajik.

KUIH KOCI


BAHAN-BAHAN

Dadih:

125 ml santan pekat – daripada ¼ biji kelapa

1 camca besar minyak

1 helai daun pandan

tepung ubi / jagung

garam

Doh:

125 g tepung pulut

100 ml santan cair daripada kelapa dadih

9 helai daun pisang

Inti:

¼ kelapa parut putih

½ keping gula melaka

1 camca besar gula pasir

2 camca besar air

½ camca teh daun pandan

CARA

  1. Cairkan gula dan gula melaka yang diracik dengan 2 camca besar air dalam periuk
  2. Masukkan kelapa dan daun pandan.
  3. Masukkan tepung jagung dan angkat
  4. Campurkan santan ke dalam tepung pulut dan gaul sehingga dapat doh yang lembut.
  5. Bahagikan kepada 8 bahagian
  6. Masukkan inti dalam adunan.
  7. Masukkan adunan yang berinti dalam daun pisang, masukkan dadih dan balut dengan kemas.
  8. Kukus sehingga masak.

BUAH MELAKA


BAHAN-BAHAN

90 g tepung pulut

1 camca besar air pandan

pewarna hijau

Inti:

3 camca besar kelapa parut putih

garam halus

8 helai daun pisang ( 7.5cm x 7.5cm ) untuk dibuat kelongsong atau bakul.

CARA

  1. Potong atau racikkan gula melaka.
  2. Campurkan air pandan dan pewarna hijau dengan secukupnya ke dalam tepung pulut. Gaul rata untuk mendapatkan doh kental.
  3. Sediakan air rebusan.
  4. Gelekkan doh menjadi sosej panjang dengan diameter 12 mm dan potong.
  5. Bentukkan tiap-tiap keping menjadi bulat, bentukkan lubang dan masukkan inti di tengah.
  6. Tutup inti dan golekkan menjadi bulat semula.
  7. Msukkan ke dalam air rebusan yang mula mendidih dan angkat apabila ia timbul di permukaan air.
  8. Toskan dan golekkan dalam kelapa parut.
  9. Masukkan dalam kelongsong dan hidangkan.

PULUT PANGGANG


BAHAN-BAHAN

170 g beras pulut – rendam semalaman

½ biji kelapa parut ( diambil 2 camca besar untuk inti, bakinya ambil 135 ml santan)

½ camca teh garam

2 helai daun pandan

8 helai daun pisang ( bersaiz 15 cmX13 cm setiap satu)

16 batang lidi yang panjangnya 2.5cm setiap satu

Inti:

60 g udang hidup – cincang halus

10 g / 1 camca besar udang kering – tumbuk halus

2 camca besar kelapa parut putih

1 ulas bawang putih }

4 ulas bawang merah }

½ batang serai dihiris halus } kisar halus

½ camca teh rata jintan manis }

2 biji cili merah }

serbuk kunyit

2 camca teh gula pasir

1 camca besar minyak

garam secukup rasa

CARA

  1. Panaskan pengukus
  2. Alas loyang dengan daun pandan, masukkan pulut yang telah ditoskan. Masukkan santan dan garam.
  3. Kukus pulut hingga masak dan lembut.
  4. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dn goreng hingga agak kering.
  5. Masukkan kelapa dan bahan perasa. Goreng lagi sehingga hampir kering. Sesuaikan rasa dan angkat.
  6. Bahagikan pulut keapda 6 – 8 bahagian.
  7. Letakkan satu bahagian pulut atas daun pisang, leperkan dan letakkan intinya secara memanjang. Gulungkan ketat dengan semat kedua-duanya dengan lidi.
  8. Buat begitu hingga pulut habis.
  9. Grilkan sehingga garing
  10. Hidangkan selepas dikemaskan dengan menggunting daun dikedua-dua belah.

PULUT INTI


BAHAN-BAHAN

180 g beras pulut – direndam semalaan atau selama 6 jam

½ biji kelapa parut – diperah 250 ml santan

½ camca the garam

8 helai daun pisang yang dilayur bersaiz 15cm X 20cm

Inti:

½ biji kelapa parut putih – kelapa yang dibuang kulit arinya

¼ keeping gula melaka – diracik

30 g gula pasir

2 camca besar air

1 helai daun pandan

CARA

  1. Masak air anggaran ½ periuk pengukus.
  2. Basuh pulut dan toskan. Masukkan dalam dulang pengukus. Kacau selama 10 minit.
  3. Masukkan santan dan kacau rata. Kukus lagi hingga pulut masak selama kira-kira 20 – 25 minit.
  4. Sediakan inti kelapa. Cairkan gula di atas api sederhana agar tidak hangus.
  5. Masukkan kelapa dan daun pandan. Masak hingga adunan lembut dan kering.
  6. Keluarkan dari kuali dan biarkan ianya sejuk.
  7. Sediakan kuih. Senduk 1 camca besar ulut ke atas daun pisang. Bubuh 1 camca teh inti ke atas pulut. Bungkuskan kuih itu. Ulang hingga pulut dan intinya habis. Gunakan acuan lompang. Letakkan sedikit daun pisang. Letakkan inti dan amsukkan pulut.
  8. Tarik keluar daun pisang bersama pulut dan inti.
  9. Hidangkan dalam pinggan hidang.

SERI MUKA


BAHAN-BAHAN

Lapisan pulut:

170 g beras pulut – rendam semalaman

1 biji kelapa parut putih – ambil 180 ml pati santan dan 145 ml santan kemancar

2 helai daun pandan

sedikit garam

Lapisan atas:

40 g tepung gandum

165 g gula pasir

180 l pati santan

3 biji telur

35 ml air daun pandan pekat

CARA

  1. Panaskan pengukus.
  2. Masukkan pulut ke dalam loyang bersama santan cair, garam dan daun pandan. Kukus sehingga pulut masak. Tekan dan kukus semula.
  3. Kacau gula dan telur sehingga sebati dan masukkan santan
  4. Kacau hingga gula larut dan masukkan tepung. Masukkan air pandan dan kacau rata.
  5. Apabila sebati tapis adunan dengan kain maslin.
  6. Masukkan ke atas bahagian pulut yang telah ditekan dan kukus lagi.
  7. Pastikan api kukusan agark sederhana besar.
  8. Kukus sehingga lapisan atas tidak goyang lagi.
  9. Biarkan sejuk barulah dipotong.
  10. Hidangkan.

KUIH KELADI


BAHAN-BAHAN

125 g tepung beras

50 g tepung ubi

½ biji keladi sederhana besar

5 biji bawang merah

1 camca teh bijan

1 liter air

1 pokok daun bawang

1 camca besar lobak asin cincang

3 biji lada merah

1 camca besar udang kering

2 camca besar kacang ditumbuk

garam

minyak

CARA

  1. Basuk semua sayuran, timbang tepung
  2. Potong dadu keladi
  3. Potong daun bawang, hiris bawang, lobak asin, cincang cili dan udang kering.
  4. Goreng kacang, bijan dan bawang
  5. Jerangkan pengukus
  6. Kemudian goring udang kering dan lobak asin hingga berbau wangi
  7. Buatkan batter dan masukkan keladi tadi ke dalam bater dan kacau semula di atas api hingga pekat sedikit.
  8. Kemudian masukkan ke dalam loyang yang panas dan kukus hingga masak.
  9. Hiaskan dengan bawang goring, daun bawang, lobak asin dan udang kering.

MINUMAN TEMBIKAI BERSODA


BAHAN-BAHAN

½ biji nanas – parut dan ambil jusnya

150 g gula pasir – buat sirap

250 ml air – buat sirap

½ biji tembikai

1 biji limau nipis

½ botol ais krim soda

Hiasan:

Daun pudina

CARA

  1. Keluarkan isi tembikai. Sebahagian darinya dipotong dadu kecil dan sebahagian lagi dikisar untuk jusnya.
  2. Perah jus limau nipis.
  3. Campurkan semua air buah-buahan . masukkan ais krim soda dan sirap yang telah disejukkan. Kacau sebati dan sesuaikan rasa.
  4. Masukkan dalam jag dan sejukkan.
  5. Hiaskan dengan daun pudina.

PUNCH BUAH-BUAHAN


BAHAN-BAHAN

2 cawan air panas

2 cawan air sejuk

¼ cawan nanas dadu

½ cawan orange crush

1 biji jus limau

1 biji jus lemon

2 cawan ais krim soda

2 cawan ais – hancurkan

CARA

Campurkan semua bahan hingga sebati dan hidangkan bersama ketulan ais. Sejukkan.

AIR KELAPA


BAHAN-BAHAN

1 biji kelapa muda

125 g gula pasir - sirap

125 ml air sejuk – sirap

500 ml air sejuk

isi kelapa yang dikikis

CARA

  1. Sediakan air sirap, tapis dan sejukkan.
  2. Tuangkan air kelapa kei dalam jag.
  3. Belah kelapa dan kikiskan isinya dengan camca the.
  4. Bubuh isi kelapa ke dalam jag tadi
  5. Masukkan sirap dan tambahkan air sejuk ke dalamnya
  6. Hidangkan sejuk

PUNCH TEA

BAHAN-BAHAN

1 camca the serbuk teh

½ cawan air mendidih

250 ml air

100 g gula pasir

½ botol ais krim soda

2 biji limau nipis

1 biji oren

daun pudina dan ceri – hiasan

CARA

  1. Buat sirap, tapis dan sejukkan.
  2. Biarkan daun teh terseduh dalam ½ cawan air mendidih, kemudian tapis dan sejukkan.
  3. Perah jus limau nipis dan oren.
  4. Campurkan semua bahan dan sejukkan sebelum menghidang.

AIR NANAS


BAHAN-BAHAN

1 biji nans kecil – kupas dan parut / kisar

1 biji limau nipis – ambil jusnya

125 g gula pasir } sirap

125 ml air } sirap

875 ml air masak sejuk

ketulan ais

Hiasan:

Hirisan nanas

Daun pudina

4 biji ceri merah

CARA

  1. Sediakan sirap dan sejukkan
  2. Perah nanas yang diparut ambil jusnya, campurkan sirap, jus limau dan air masak sejuk. Hidangkan

AIR BELIMBING


BAHAN-BAHAN

2 biji belimbing

125 g gula pasir

125 ml air

ketulan ais

875 ml air sejuk

Hiasan:

Beberapa hiris belimbing

Daun pudina

1 biji ceri

CARA

  1. Masakkan gula bersama 125 ml air untk dijadikan sirap dan sejukkan.
  2. Belahkan belimbing dan dapatkan jusnya dengan menggunakan pengisar.
  3. Tapis jus belimbing ke dalam jag
  4. Tambahkan sirap dan air sejuk. Sejukkan di dalam peti sejuk
  5. Masukkan ketulan ais. Hiaskan tepi gelas dengan hirisan belimbing sebelum dihidang.

JUS TEMBIKAI


BAHAN-BAHAN

¼ biji tembikai

1 biji limau nipis

100 g gula pasir

150 ml air

1 liter air masak sejukketulan ais

CARA

  1. Masakkan gula bersama 125 ml air untuk dijadikan sirap dan sejukkan.
  2. Ketepikan sedikit isi tembikai untuk hiasan. Kosar isi tembikai yang lain ke dalam pengisar atau mesin pemerah jus.
  3. Tapis ke dalam jag. Campurkan dengan 1 liter air masak sejuk ke dalamnya. Tambahkan sirap dan kacau.
  4. Tuangkan ke dalam gelas, masukkan ketulan ais dan hiaskan dengan daun pudina untuk dihidangkan.


Hiasan:

Daun pudina

Isi tembikai di dadu kecil atau bebola.

JUS OREN / LIMAU


BAHAN-BAHAN

2 biji oren / 3 biji limau nipis

100 g gula pasir

125 ml air

1 liter air masak sejuk

Hiasan:

Hirisan oren / limau

Daun pudina

4 biji ceri merah

CARA

  1. Masakkan gula bersama 125 ml air untuk dijadikan sirap dan sejukkan . bersihkan oren / limau dan belah dua melintang.
  2. Perahkan jusnya.
  3. Campurkan jusnya kedalam sirap yang telah sejuk.
  4. Campurkan air serta masukkan ke dalam jag. Sejukkan dalam peti sejuk.
  5. Hias dengan sehiris oren, ceri serta daun pudina dan hidangkan.