Sunday, December 31, 2006

KUIH DADAR MANIS

BAHAN-BAHAN

125g tepung gandum

220ml air + 1cams jus daun pandan yg pekat

1 biji telur

sedikit garam

sedikit pewarna hijau

1camb minyak utk menggoreng

INTI KELAPA:

¼ biji kelapa parut putih

½ keping gula melaka-dicincang

½camt tepung kanji+1camt air

secubit garam

1camb gula pasir

1helai daun pandan

CARA

  1. Cairkan gula melaka&gula pasir.Masukkan garam,kelapa dan daun pandan.
  2. Masak seketika,masukkan bancuhan tepung kanji dan masak lagi sehingga kering.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam pinggan.
  4. Sediakan batter dengan mengadun telur,air,garam dan jus pandan.
  5. Rehatkan sebentar.
  6. Panaskan kuali leper atas dapur lenserkan minyak,masukkan ¾ batter ke dalam kuali leper.Angkat kuali dan pusingkan supaya batter sama rata.
  7. Biarkan masak sehingga lekang dan sedikit kekunigan di bahagian bawahnya.
  8. Angkat dan letakkan dadar di atas dulang.
  9. Letakkan inti di tengah dadar secara memanjang,lipat sedikit pada kedua belah tepinya dan gulung dengan kemas
  10. Hidangkan.

No comments: