Sunday, December 31, 2006

TALAM UBI


BAHAN-BAHAN

150 g ubi parut dan perah

50 g gula melaka }dijadikan air gula

25 g gula pasir }dengan 30 ml air

30 ml air

30 ml santan cair

½ camca besar sagu dari ubi diparut

Lapisan atas:

125 ml santan pekat

30 g tepung gandum

½ camca teh garam

CARA

  1. Panaskan pengukus
  2. Masak air dengan air gula dan santan cair serta 1 camca besar sagu dari ubi yang diperahkan.
  3. Masukkan adunan ubi ke dalam loyang anggaran ¼ inci tebalnya dan kukus sehingga masak.
  4. Buat lapisan atas, bancuhkan santan dengan tepung gandum serta garam. Tekapkan atas ubi yang telah masak dengan kain maslin, tuangkan adunan santan tadi anggaran ½ inci tebal, kukus hingga masak.
  5. Angkat dan sejukkan. Potong betul wajik.

No comments: