Doh:
150 g tepung pulut
100 ml air
8 helai daun pisang
Inti:
¼ kelapa parut putih
½ keping gula melaka
1 camca besar gula pasir
2 camca besar air
½ camca teh tepung gandum
1 helai daun pandan
Batter:
60 g tepung beras
500 ml santan – ½ biji kelapa
sedikit garam
1 helai daun pandan
CARA
- Cairkan gula dan gula melaka yang diracik dengan 2 camca besar air dalam periuk.
- Masukkan kelapa dan daun pandan.
- Masukkan tepung jagung dan angkat.
- Campurkan air ke dalam tepung pulut dan gaul sehingga dapat doh yang lembut.
- Bahagikan kepada 16 bahagian.
- Ambil satu bahagian doh, golekkan doh membulat, buat lubang pada doh dan masukkan inti. Tutup inti dan golek semula untuk membentuk bulat. Ulangi sehingga habis.
- Tepung beras dibancuh dengan santan dan ditapis. Bubuh sedikit garam dan kacau seperti som-som hingga pekat.
- Layurkan daun pisang dan lapkan.
- Masukkan 1 camca besar adunan som-som di atas daun pisang dan kemudian letakkan 2 doh berinti. Ambil 1 camca teh som-som, tutupkan bahagian doh yang kelihatan dan bungkus dengna daun pisang itu.
- Kukus hingga masak antara 20 – 30 minit di atas api yang sederhana.
- Lap bungkusan daun pisang dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment