Sunday, December 31, 2006

KACAU KELEDEK

BAHAN-BAHAN

300 g keledek kuning – dikupas dan dihiris bulat, kukus dan lecek

2 biji telur ayam kecil

140 g gula pasir

2 helai daun pandan

¾ biji kelapa parut putih – perah 350 ml santan

30 g tepung pulut kering – jika perlu

esen kuning

sedikit air mawar

CARA

  1. Sedaikan keledek.
  2. Masukkan telur, gula pasir dan daun pandan ke dalam mangkuk adunan dan kacau dengansenduk kayu hingga gula larut.
  3. Masukkan pati santan sedikit demi sedikit dan tapis.
  4. Bancuhkan campuran santan sedikit demi sedikit dan tapis.
  5. Bancuhkan campuran santan bersama keledek hingga rata, tapiskan dengan penapis kasar jika perlu.
  6. Masukkan tepung pulut dan sedikit pewarna kuning
  7. Kacau sentiasa di atas api yang sederhana hingga cukup masak dan pekat. Bubuh air mawar, angkat dan hidangkan.

Cara Menghidang:

  1. Tekan hingga padat ke dalam loyang. Potong megikut suka dan hidang di atas piring.
  2. Ratakan sehingga 1 ½ tebal di atas piring leper dan sepit permukaannya. Carik-carikan dengan garpu di permukaannya atau paipkan menggunakan piping beg ke dalam mangkuk kertas kecil.

1 comment:

Unknown said...

Assalamualaikum kami sekumpulan pelajar uiversiti ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan kuih kacau keledek yang unik dan merupakan kuih warisan johor.Pertolongan dari tuan blog ini amat kami hargai.Terima kasih