Sunday, December 31, 2006

JUS TEMBIKAI


BAHAN-BAHAN

¼ biji tembikai

1 biji limau nipis

100 g gula pasir

150 ml air

1 liter air masak sejukketulan ais

CARA

  1. Masakkan gula bersama 125 ml air untuk dijadikan sirap dan sejukkan.
  2. Ketepikan sedikit isi tembikai untuk hiasan. Kosar isi tembikai yang lain ke dalam pengisar atau mesin pemerah jus.
  3. Tapis ke dalam jag. Campurkan dengan 1 liter air masak sejuk ke dalamnya. Tambahkan sirap dan kacau.
  4. Tuangkan ke dalam gelas, masukkan ketulan ais dan hiaskan dengan daun pudina untuk dihidangkan.


Hiasan:

Daun pudina

Isi tembikai di dadu kecil atau bebola.

2 comments:

Liza @ Adzriel AB said...

bulan2 posa ni sedap

Unknown said...

apa guna limau nipis 2?