Sunday, December 31, 2006

BUAH MELAKA


BAHAN-BAHAN

90 g tepung pulut

1 camca besar air pandan

pewarna hijau

Inti:

3 camca besar kelapa parut putih

garam halus

8 helai daun pisang ( 7.5cm x 7.5cm ) untuk dibuat kelongsong atau bakul.

CARA

  1. Potong atau racikkan gula melaka.
  2. Campurkan air pandan dan pewarna hijau dengan secukupnya ke dalam tepung pulut. Gaul rata untuk mendapatkan doh kental.
  3. Sediakan air rebusan.
  4. Gelekkan doh menjadi sosej panjang dengan diameter 12 mm dan potong.
  5. Bentukkan tiap-tiap keping menjadi bulat, bentukkan lubang dan masukkan inti di tengah.
  6. Tutup inti dan golekkan menjadi bulat semula.
  7. Msukkan ke dalam air rebusan yang mula mendidih dan angkat apabila ia timbul di permukaan air.
  8. Toskan dan golekkan dalam kelapa parut.
  9. Masukkan dalam kelongsong dan hidangkan.

No comments: